La incorporación del cacao ecuatoriano al mercado mundial entre 1840 y 1925, según los informes consulares

Main Article Content

Juan Maiguashca

Abstract

This article offers a reinterpretation of the process of the incorporation of Ecuadorian cocoa to the world market between 1840-1925. This revision uses concepts developed by the Italian economist Giovanni Arrighi: nominal incorporation, peripheral incorporation and non-peripheral incorporation. By their means, the article examines the variety of linkages that developed between the center and the periphery and within the periphery itself. More specifically, two moments of this process are examined in detail: 1840-1890 and 1890-1910. The analysis of the external and internal linkages that took place within each of these moments and the factors of production that sustained them permit the characterization of the first as “nominal incorporation” and of the second as “peripheral”. This distinction contributes to a better understanding of the Ecuadorian cocoa boom in the long 19th century. The article is based on foreign consular reports, a type of documentation that has not been studied sufficiently yet.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Maiguashca, J. . (2014). La incorporación del cacao ecuatoriano al mercado mundial entre 1840 y 1925, según los informes consulares. Procesos. Revista Ecuatoriana De Historia, 1(35), 67–98. https://doi.org/10.29078/rp.v1i35.49
Section
Studies
Author Biography

Juan Maiguashca, York University, Toronto Universidad Andina Simón Bolívar, Sede Ecuador

Juan Maiguashca, York University, Toronto Universidad Andina Simón Bolívar, Sede Ecuador

Doctor en Historia por la Universidad de Oxford. Profesor emérito de la Universidad de York, Canadá; docente invitado del Área de Historia de la Universidad Andina Simón Bolívar, Sede Ecuador; miembro del comité editorial de Historia de América Andina; y del Comité Asesor Internacional de Procesos: revista ecuatoriana de historia. Autor de varios artículos sobre la historia ecuatoriana y latinoamericana. Editor general del Proyecto Ecuador, 4 vols. (1985-1994); Historia y región en el Ecuador, 1830-1930 (1994); Historia de América Andina, vol. 5 (2003); y, con Stuart Macintyre y Attila Pok, de The Oxford History of Historical Writing, 1800-1945 (2011). Sus principales líneas de investigación son: historia de los historiadores de América Latina (historiografía) en los siglos XIX y XX, historia de los países andinos del siglo XIX; historia del Ecuador del siglo XIX.

References

FUENTES PRIMARIAS
ACR: American consular reports, 1856-1912.
BCR: British consular reports, 1856-1912.
BECR: Belgian consular reports, 1863-1912.
DACR: Daily american consular reports, 1912-1925.
FCR: French consular reports, 1841-1912.
ICR: Italian consular reports, 1863-1910.
FUENTES SECUNDARIAS
Acemoclu, Daron, y James A. Robinson, Why Nations Fail. The Origins of Power, Prosperity and Poverty, Nueva York, Random House, 2012.
Alexander, Linda, The Search for Public Policy: Regional Politics and Government Finances in Ecuador, 1830-1840, Berkeley, University of California Press, 1985.
Arcos, Carlos, “El espíritu del progreso: los hacendados en el Ecuador del 1900, en Miguel Murmis, edit., Clase y región en el agro ecuatoriano, Quito, Corporación Editora Nacional, 1986.
Arévalo, Emilio, “La cooperativa y el alza del cacao”, en Elías Muñoz Vicuña, edit., El cacao, Guayaquil, Universidad de Guayaquil, 1981.
Arosemena, Guillermo, El fruto de los dioses, Guayaquil, Graba, 1991.
Arrighi, Giovanni, “Peripheralization of Southern Africa, I: Changes in Production Processes”, en Review 3/2, No. 3, vol. 2, 1979.
Beach, H., “Labour in South America: Ecuador”, en Labour in South America, Departamento de Comercio y Trabajo, Washington D. C., Government Printogn Office, 1884.
Bromley, Rosemary. D. F., “The Demographic Background to Urban Growth and Decline in the Central Sierra of Ecuador”, texto inédito presentado en la conferencia de la Sociedad para Estudios Latinoamericanos (Leeds), 1973.
Carbo, Luis Alberto, Historia monetaria y cambiaria del Ecuador, Quito, Banco Central del Ecuador (BCE), 1953.
Cevallos, Pedro Fermín, Resumen de la historia del Ecuador, vol. 6, Guayaquil, Imprenta de la Nación, 1889.
Chiriboga, Manuel, Jornaleros y gran propietarios en 153 años de exportación cacaotera 1790-1925, Quito, Consejo Provincial de Pichincha, 1980.
______, “Auge y crisis de una economía agroexportadora: el período cacaotero”, en Enrique Ayala Mora, edit., Nueva historia del Ecuador, vol. 9, Quito, Corporación Editora Nacional/Grijalbo, 1983.
Clarence-Smith, William Gervase, Cocoa and Chocolate, 1765-1914, Londres, Routledge, 2000.
______, edit., Cocoa Pioneer Fronts since 1800. The Role of Smallholders, Planters and Merchants, Londres, Routledge, 1996.
Cocoa World Production and Trade, Londres, Empire Marketing Board, 1930.
Contreras, Carlos, El sector exportador de una economía colonial: la costa del Ecuador, 1760-1830, Quito, Abya-Yala, 1990.
Crespo Ordoñez, Roberto, Historia del ferrocarril del sur, Quito, Imprenta Nacional, 1933.
Dávalos, M., “Investigación del sistema fiscal del Ecuador”, texto inédito, Quito, 1976.
Deler, Jean-Paul, Ecuador: del espacio al Estado nacional, Quito, Universidad Andina
Simón Bolívar, Sede Ecuador/IFEA/Corporación Editora Nacional, 2007, 2a. ed.
Estrada Icaza, Julio, Los bancos del siglo XIX, Guayaquil, Archivo Histórico del Guayas (AHG), 1976.
______, Regionalismo y migración, Guayaquil, AHG, 1977.
Fischer, Sabine, Estado, clase e industria, Quito, El Conejo, 1983.
Guerrero, Andrés, Los oligarcas del cacao. Ensayo sobre la acumulación originaria, Quito, El Conejo, 1980.
Hamerly, Michael T., Historia social y económica de la antigua provincia de Guayaquil, 1763-1842, Guayaquil, AHG, 1973.
Henderson, Paul, “Cocoa, Finance and the State in Ecuador”, en Bulletin of Latin American Research, vol. 16, No. 2, 1997.
Johnson, W. H., Cocoa: Its Cultivation and Preparation, Londres, John Murray, 1912.
Keithan, Elizabeth, “The Cocoa Industry of the Major Producing Regions of Latin America”, Universidad de Chicago, 1935.
Lery, François, Le Cacao, París, Presses Universitaire de France, 1971.
Levin, Jonathan, The Export Economies: Their Pattern of Development in Historical Perspective, Cambridge, Harvard University Press, 1960.
Maiguashca, Juan, “Banking in Ecuador, 1830-1930”, texto inédito presentado en la Universidad de York, Toronto, 1977.
______, “Ecuadorian Cocoa Exports, 1830-1930”, texto inédito presentado en la Universidad de York, Toronto, 1976.
______, edit., Historia y región en el Ecuador, 1830-1930, Quito, Corporación Editora Nacional/Flacso/Cerlac/IFEA, 1994.
______, y Liisa North, “Orígenes y significado del velasquismo: lucha de clases y participación política en el Ecuador, 1920-1972”, en Rafael Quintero, edit., La cuestión regional y el poder, Quito, Corporación Editora Nacional, 1991.
Muratorio, Ricardo, “Los tejidos del norte andino”, en Cultura: revista del Banco Central del Ecuador, No. 24, t. b, 1986.
Nadal, Jordi, “Spain 1830-1914”, en Carlo María Cipolla, edit., The Emergence of Industrial Societies, Londres, Fontana, 1973.
Palomeque, Silvia, “La Sierra sur, 1825-1900”, en Juan Maiguashca, edit., Historia y región en el Ecuador, Quito, Corporación Editora Nacional/Flacso/Cerlac/IFEA, 1994.
Pepper, Charles M., Report of Trade Conditions in Ecuador, Washington D. C., Government Printing Office, 1908.
Pérez Pimentel, Rodolfo, Diccionario biográfico del Ecuador [www.diccionariobiograficoecuador.com].
Pineo, Ronn, “The Economic and Social Transformation of Guayaquil, 1870-1925”, disertación doctoral, Universidad de California, Irvine, 1987.
Planificación regional: estructura del espacio ecuatoriano, Quito, Junta de Planificación, División de Estudios Regionales, 1977.